niedziela, 1 listopada 2015

Karkówka zapiekana z pieczarkami

Danie, które dzisiaj polecam króluje u mnie na wszystkich przyjęciach rodzinnych i z okazji świąt. Karkówka w ten sposób przygotowana jest soczysta i aromatyczna. Jest to danie jednogarnkowe, można je przygotować dzień wcześniej, a zapiekać w dniu podania. 
Składniki:
  • 1kg karkówki
  • 3 cebule
  • 1/2 kg pieczarek
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia
sos:
  • 2 łyżki maggi lub sosu sojowego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • 8 łyżek wody



Przygotowanie:
1.Karkówkę pokroić na kawałki. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Włożyć do naczynia, przykryć folią. Odstawić na kilka godzin. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć. Przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. 
2.Cebulę pokroić w talarki. Przełożyć na karkówkę, na wierzch pokroić pieczarki w paski. Następnie zrobić sos, wymieszać wszystkie składniki, zalać karkówkę, przykryć i wstawić do piekarnika. 
3.Zapiekać ok 1,5 godziny w temperaturze 200 st. C.

28 komentarzy:

  1. Witam, sos mi przykrył tylko pieczarki, zrobiłam wszystko według przepisu, czy powinnam dodac wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podczas zapiekania pieczarki i cebula puszczą płyny, więc jeżeli zauważysz że jest za mało sosu to możesz dodać 1/2 szklanki wody :)

      Usuń
  2. Witam, jaki ocet jest użyty w przepisie? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a jak w smaku czuć ocet? chodzi mi o to czy nie zamocno bo dzieci beda to jadły

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodaje jabłkowy. Nie czuć tej kwasoty jak po spirytusowym

      Usuń
  4. piec góra+ dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja piekłam w piekarniku gazowym z funkcją od dołu

      Usuń
  5. Uwielbiam taką karkówkę!

    OdpowiedzUsuń
  6. A te łyżki to duże czy małe?

    OdpowiedzUsuń
  7. A ta karkówka ma być w kostke ,w plastry?

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję ��

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne,ten sos mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. te Cebule i pieczarki podsmazyc na patelni czy surowe wlozyc na ta podsmazona karkowke?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodaje same pieczarki wstępnie podsmażam na patelni. A karkowke lekko rozbijam. I obsypuje przyprawą do karkowki, do wieprzowiny i do mięs. Zostawiam najlepiej na noc wtedy przyprawy przejdą potem wg przepisu

      Usuń
  11. Piec pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam na niedzielny obiad tą karkóweczkę.Pyszna.delikatna.poprostu wspaniała.Prosty przepis a mięsko bardzo dobre.Gorąco polecam ten przepis.Mi i całej rodzince bardzo smakowało.Na drugi dzień jeszcze lepsza....POLECAM.WARTO.....

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam jak nie mam karkówka zastępuje plastrami schabu pychaaaaa

    OdpowiedzUsuń
  14. Robię tą karkówkę od lat i polecam bardzo. Pozdrawiam ciocie Dorocie od której dostałam ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  15. A jak nie mam przykrycia ?

    OdpowiedzUsuń
  16. Zawsze można przykryć folią aluminiową

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeżeli ma Pani piekarnik gazowy, to jaka temperatura w piekarniku elektrycznym i grzałki góra dół, czy tylko dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mam piekarnik gazowy i piekę w 200 st.C. i mam tylko grzałki od dołu ;)

      Usuń