niedziela, 1 listopada 2015

Karkówka zapiekana z pieczarkami

Danie, które dzisiaj polecam króluje u mnie na wszystkich przyjęciach rodzinnych i z okazji świąt. Karkówka w ten sposób przygotowana jest soczysta i aromatyczna. Jest to danie jednogarnkowe, można je przygotować dzień wcześniej, a zapiekać w dniu podania. 



Składniki:
  • 1kg karkówki
  • 3 cebule
  • 1/2 kg pieczarek
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia
sos:
  • 2 łyżki maggi lub sosu sojowego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • 8 łyżek wody




Przygotowanie:
1.Karkówkę pokroić na kawałki. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Włożyć do naczynia, przykryć folią. Odstawić na kilka godzin. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć. Przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. 
2.Cebulę pokroić w talarki. Przełożyć na karkówkę, na wierzch pokroić pieczarki w paski. Następnie zrobić sos, wymieszać wszystkie składniki, zalać karkówkę, przykryć i wstawić do piekarnika. 
3.Zapiekać ok 1,5 godziny w temperaturze 200 st. C.

4 komentarze:

  1. Witam, sos mi przykrył tylko pieczarki, zrobiłam wszystko według przepisu, czy powinnam dodac wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podczas zapiekania pieczarki i cebula puszczą płyny, więc jeżeli zauważysz że jest za mało sosu to możesz dodać 1/2 szklanki wody :)

      Usuń
  2. Witam, jaki ocet jest użyty w przepisie? :)

    OdpowiedzUsuń