wtorek, 3 listopada 2015

Kurczak w jarzynach

Smakowity kurczak w jarzynach. 


Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1 podwójna pierś (niezbyt duża)
  • 1/2 kg marchwi
  • 3 pietruszki
  • 1 seler (nieduży)
  • 1 por
  • 1 puszka groszku
  • 1 łyżka Vegety
  • 1/2 kostki margaryny
  • ok. 1 kg małych ziemniaków (w zależności od potrzeb)
  • 1/2 l wody

Przygotowanie:
1. Mięso obtoczyć w Vegecie i odstawić. Warzywa obrać i pokroić w kostkę, oprócz ziemniaków.
Połowę warzyw ułożyć na dnie brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Następnie obsmażyć mięso i położyć na warzywa. Posypać resztą warzyw i groszkiem. Następnie ułożyć obrane ziemniaki, margarynę. Lekko posolić i wlać ok 1/2 l wody.
2. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C. Zapiekać około 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby, w trakcie zapiekania można dolać wodę.

1 komentarz: