piątek, 27 listopada 2015

Sałatka z kapusty i buraczków czerwonych

Smaczna sałatka z kapusty i buraczków czerwonych z dodatkiem cebuli i papryki, można ją jeść bezpośrednio po przyrządzeniu lub włożyć do słoików i zagotować na zimno. Ja co roku robię taką sałatkę w słoikach na zimę i mam gotową przystawkę do obiadów, wszystkim bardzo smakuje.
Składniki:
  • 2kg ugotowanych buraków
  • 2kg białej kapusty posiatkowanej
  • 200dg czerwonej papryki
  • 200dg cebuli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • sól, pieprz mielony do smaku

Przygotowanie
1. Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w paski, cebulę w półtalarki.
2. Wszystko wymieszać razem, dodać cukier, ocet i doprawić solą i pieprzem.
3. Włożyć do słoików i gotować 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz