piątek, 13 listopada 2015

Śledzie z cebulką

Takie śledzie jadłam pierwszy raz 15 lat temu. Bardzo mi wtedy smakowały i od tej pory robię je na każde święta i nie tylko. Na szczęście nikomu się jeszcze nie przejadły. A przepis sam w sobie jest bardzo prosty, nie trzeba nic smażyć, gotować. Akurat wczoraj zrobiłam cały słoik i czeka w lodówce na świąteczną wyżerkę :)

Składniki:
  • 1/2kg śledzi a'la matias
  • 2-3 cebule
  • 7 łyżek oleju
  • 5 łyżek octu spirytusowego

Przygotowanie:
1. Śledzie zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Cebulę obrać i pokroić w talarki, a śledzie na kawałki o długości 3-4 cm. Następnie na dnie słoika ułożyć warstwę cebuli i warstwę śledzików, warstwę cebuli, warstwę śledzików, na wierzchu cebula. Całość delikatnie w słoiku przydusić ręką.
2. Wszystko zalać octem i oliwą, odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.


11 komentarzy:

  1. Danusiu śledziki wyglądają przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pożyczam ten przepis na tegoroczne Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A wody do zalewy nie trzeba.

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak zrobic zalewe bo nie rozumiem

    OdpowiedzUsuń
  5. JA TEŻ NIE ROZUMIEM ZALEWY . SAM OCET Z OLIWĄ ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, śledzie zalać octem i oliwą

      Usuń
  6. Właśnie jakie proporcje tej oliwy i octu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 7 łyżek oleju i 5 łyżek octu

      Usuń
  7. Ponieważ nie lubimy i nie stosujemy octu robię te śledzie ciut inaczej,od czasu kiedy pomagałam Mamie.Śledzie smaruję cieniuto musztardą(która też zawiera ocet ,ale w mniejszej ilości).Pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja zamiast octu skrapiam każdą warstwę śledzi sokiem z cytryny i dodaję zioła np.bazylię lub inne jakie ktoś lubi a zamiast oliwy daję olej rzepakowy - mniam mniam

    OdpowiedzUsuń