niedziela, 6 grudnia 2015

Biszkopt z orzechami i kajmakiem

Słodkie ciasto z kajmakiem.
Składniki na blaszkę o wymiarach 22x30cm:

Składniki:
Na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
  • 1/2 l mleka
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 kostka margaryny "Kasia"
Prażone orzechy:
  • 30 dkg posiekanych orzechów włoskich
  • 3 dkg masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyzki miodu
  • 1 puszka kajmaku


Przygotowanie:
1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, zmiksować. Na koniec dodać obie mąki i proszek do pieczenia przesiane przez sitko, całość wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C. Piec przez ok. 25 minut (do suchego patyczka).
2. Odlać 1/2 szklanki mleka, rozmieszać w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleka z cukrem i cukrem wanilinowym zagotować. Do gotującego się mleka wlewać powoli mleko ze szklanki i zrobić budyń, pozostawić do ostudzenia. 
3. Margarynę ubić i dodawać partiami ostudzony budyń. Krem wyłożyć na biszkopt.
4. Na patelni rozgrzać masło z cukrem i miodem, wsypać orzechy i podsmażyć. Następnie wyłożyć na placek. Kajmak podgrzać w garnku z ciepłą wodą, a następnie posmarować nim placek.

1 komentarz: