sobota, 5 grudnia 2015

Naleśniki z serem

Sposobów na podanie naleśników jest wiele, w zależności od tego na co mamy akurat ochotę. Ja bardzo często robię naleśniki ze szpinakiem (przepis), a także naleśniki budyniowe (przepis). Do moich ulubionych należą także te podane na słodko z białym serem. W takiej wersji pamiętam je z dzieciństwa, ponieważ bardzo często robiła je moja babcia mi i mojemu rodzeństwu, gdy wracaliśmy głodni ze szkoły. Obecnie ja przygotowuję je dla moich pociech i bardzo nam smakują! :)
Składniki na ciasto:
  • 2 jajka
  • 1,5 szkl. mąki
  • ok. 2 szkl. mleka
  • szczypta soli
Ser:
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 żółtko
  • cukier wanilinowy 
  • kostka 200g twarogu półtłustego
  • olej (do smażenia)

Przygotowanie:
1. Jajka, mąkę i mleko wymieszać, dodać szczyptę soli, łyżeczkę cukru. 
2. Ser wymieszać z żółtkiem, dodać cukier wanilinowy i łyżeczkę cukru.
3. Na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię nabierką wylać porcję ciasta. Smażyć przez chwilę aż od spodu zacznie się rumienić, następnie przewrócić na drugą stronę i podsmażyć. Tak samo postępować z resztą ciasta. 
4. Po usmażeniu naleśniki posmarować białym serem, zawinąć. Można posypać cukrem pudrem (wedle uznania). 

2 komentarze:

  1. Robię takie same�� Czasami dodaję do sera trochę cynamonu.Takie robiła moja babcia.

    OdpowiedzUsuń