wtorek, 22 grudnia 2015

Ryba w zalewie octowej

Polecam pyszną rybę zapiekaną w zalewie octowej. Takie danie przygotować można kilka dni przed planowaną imprezą, ponieważ ryba taka najlepiej smakuje, gdy popływa w zalewie jakiś czas. Ja podaję ją na wszystkich przyjęciach imieninowych i świątecznych. Jest to sprawdzony i stary przepis mojej teściowej :)

Składniki:
  • 1kg tuszki rybnej (morszczuk, miruna)
  • mąka
  • sól
  • olej do smażenia

Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • szklanka octu
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 3 listki laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego


Przygotowanie:
1. Tusze rybne oczyścić, umyć i pokroić w dzwonka. Oprószyć solą, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor.
3. Wszystkie składniki zalewy zagotować i ostudzić.
4. Usmażoną rybę włożyć do słoika i zalać zalewą. Odstawić na 3-4 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz