niedziela, 20 grudnia 2015

Śledzie w miodzie

Smakowite śledzie w sosie słodko-kwaśnym. 


Składniki:

  • 1kg filetów śledziowych (matiasów)
  • 4 duże cebule
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki pikantnego keczupu
  • 3 łyżki miodu
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Śledzie zalać zimną wodą na 12 godzin i wymoczyć. W tym czasie kilka razy zmieniać wodę. Dokładnie osączyć i pokroić w dużą kostkę.
2. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć, aż się lekko zeszkli. Dodać przecier pomidorowy, keczup, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dusić chwilę na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem. Kiedy warzywa ostygną, włożyć śledzie oraz miód. Wymieszać, leciutko podgrzać i jeszcze raz przyprawić do smaku.
3. Przełożyć śledzie do naczynia i wstawić na co najmniej 3 dni do lodówki. Im dłużej stoją, tym są smaczniejsze, ponieważ przechodzą składnikami marynaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz