czwartek, 3 grudnia 2015

Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i boczkiem

Syta i smakowita zapiekanka ziemniaczana.


Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 20 dag boczku
  • 20 dag kiełbasy
  • estragon
  • olej
Na sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • kostka bulionu warzywnego
  • 2 łyzki śmietany
  • sól
  • imbir
  • gałka muszkatołowa


Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie, pokroić w plastry. Boczek pokroić w paski, kiełbasę w plasterki. Cebule obrać, pociąć w piórka. Na oleju zeszklić cebule, dodać wędliny, usmażyć na rumiano.
2. W natłuszczonym naczyniu do zapiekania ułożyć ziemniaki, na nich połowę wędliny, ziemniaki, wędlinę i ziemniaki.
3. Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wrzątku. Rozgrzać masło, dodać mąkę, wymieszać, nie rumienić. Mieszając stopniowo wlewać mleko i bulion. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem.
4. Zapiekankę polać sosem, posypać łyżeczką estragonu. Piec 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz