niedziela, 3 stycznia 2016

Biszkopt z bitą śmietaną i herbatnikami

Ciasto z masą budyniowo-brzoskwiniową. 

Składniki na blaszkę o wymiarach 24x40cm:

Składniki:
Na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę budyniową:
  • 0,5l kompotu brzoskwiniowego z owocami
  • 2 budynie śmietankowe
  • łyżka cukru
Na śmietanę:
  • 0,5l śmietanki 30%
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody do rozrobienia żelatyny
Wykończenie:
  • 2 duże opakowania małych herbatników
  • szklanka cukru pudru
  • woda do zrobienia lukru

Przygotowanie:
1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, zmiksować. Na koniec dodać obie mąki i proszek do pieczenia przesiane przez sitko, całość wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C. Piec przez ok. 25 minut (do suchego patyczka).
2. Na kompocie brzoskwiniowym ugotować dwa budynie. Na końcu dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Następnie masę budyniową wlać na biszkopt.
3. Ubić śmietankę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać rozrobioną, tężejącą żelatynę i przełożyć na placek. 
4. Herbatniki ułożyć jeden przy drugim na ubitej śmietanie. Zrobić z cukru pudru i wody lukier. Posmarować nim dokładnie ciasteczka.

2 komentarze: