sobota, 30 stycznia 2016

Ciasto Cappuccino

Pyszne ciasto z Cappuccino i bitą śmietaną.

Składniki na blaszkę o wymiarach 24x40cm:
Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek Cappuccino (śmietankowe lub waniliowe)
Krem:
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki Cappuccino
Bita śmietana na wierzch:
0,5l śmietanki kremówki
 2 łyżki Cappuccino
2 sztywniki do śmietany

Przygotowanie:
1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, zmiksować. Następnie dodać zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i Cappuccino przesiane przez sitko. Wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec około 30 minut w temperaturze 180st.C. Po ostudzeniu przekroić placek na pół.
2. Zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i Cappuccino i wlać do gotującego się mleka, zrobić budyń. Margarynę utrzeć i dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Gotowy krem wyłożyć na jedną część placka i przykryć drugą częścią. 
3. Kremówkę ubić na sztywno, dodać sztywniki i Cappuccino, wyłożyć na wierzch placka. Gotowe ciasto posypać gorzką, startą czekoladą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz