środa, 20 stycznia 2016

Schab przekładany szpinakiem

Pyszny schab ze zdrowym szpinakiem.


Składniki:

  • 1,2kg schabu
  • 45 dag mrożonego szpinaku w liściach
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • jajko surowe
  • 2 jajka ugotowane
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki oleju
  • puszka pomidorów
  • listki bazylii
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Mięso naciąć od góry wzdłuż w 3 miejscach. Natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny do lodówki.
2. Szpinak umieścić na patelni, podlać odrobiną wody, przykryć, podgrzewać, aż się rozmrozi. Odkryć, odparować. Dodać łyżkę masła, posiekany czosnek i jedną cebulę. Przesmażyć, dusić, aż cebula będzie miękka, wystudzić.
3. Szpinak wymieszać z jajkami posiekanymi i surowym oraz tartą bułką, doprawić solą i pieprzem.
4. Farszem napełnić nacięcia. Mięso obwiązać, by nacięcia nie rozchylały się. Piec 20 minut w temp. 200 st.C.
5. Cebulę posiekać, zeszklić, dodać pomidory i bazylię, poddusić, doprawić.
6. Schab podlać sosem, polać masłem. Piec około 50 minut w temp. 185 st.C.

2 komentarze: