wtorek, 26 stycznia 2016

Ślimaczki z boczkiem

Uważam, że ciasto francuskie daje nam wiele możliwości. Smakuje zarówno na słodko jak też z różnymi dodatkami na ostro. Można dzięki niemu nadawać potrawom ciekawy kształt i smak. Przykładem na to mogą być zrobione przeze mnie pikantne ślimaczki, które można podawać na ciepło jak i na zimno. Smakują jeszcze lepiej maczane w sosie czosnkowym (przepis) lub jakimkolwiek innym :)
Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera


Przygotowanie:
1. Ciasto rozwinąć, pozostawić w pokojowej temperaturze aby rozmarzło. 
2. Boczek pokroić w kostkę, paprykę oczyścić i też pokroić w niedużą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pokrojone składniki wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 
3. Farsz wyłożyć na ciasto i zwinąć w rulon. Następnie pokroić w plasterki.
4. Ślimaczki ułożyć na blaszce pokrytej pergaminem.
5. Posypać startym serem. Piec około 20 minut w temperaturze 200 st.C.


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz