sobota, 13 lutego 2016

Ciasto 3bit bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia.


Składniki na blachę o wymiarach 24x36 cm.
Składniki:
Masa budyniowa:

  • 0,5l mleka
  • kostka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki kartoflanki


Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny


  • puszka masy krówkowej (kajmak)
  • 500g herbatników
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady



Przygotowanie:
1. Przygotować masę budyniową. 200ml mleka zagotować, a drugie 250ml mieszać z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolać do gotującego się mleka ciągle mieszając, aż zrobi się gęsta masa. Ostudzić. Miękką margarynę zmiksować i dodawać po łyżce ostudzonej masy. Wszystko dokładnie zmiksować.
2. Na blaszce ułożyć warstwę herbatników. Posmarować je masą krówkową (jeśli jest za twarda, podgrzać ją na ogniu w kąpieli wodnej) i  przykryć następną warstwą herbatników. Następnie wyłożyć masę budyniową i kolejną warstwę herbatników.
3. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Schłodzoną śmietanę ubić, dodając śmietan-fixy, cukier i tężejącą żelatynę. Wyłożyć masę śmietanową na herbatniki. Ciasto posypać startą gorzką czekoladą. Odstawić do lodówki, aby herbatniki zrobiły się miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz