czwartek, 11 lutego 2016

Co powinieneś wiedzieć o folii aluminiowej?

Porady, które na pewno każdemu przydadzą się w kuchni. Zapraszam do przeczytania i skorzystania z nich :)



1. Spożywcza folia aluminiowa z jednej strony jest błyszcząca, z drugiej matowa. Błyszcząca strona chroni przed ciepłem, podczas gdy matowa je przepuszcza. Jeśli chcemy więc upiec coś szybko "w papilotach" to należy zawinąć danie tak, aby matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. Jeśli natomiast chcemy zabezpieczyć upieczonego np. kurczaka, aby był jeszcze ciepły po pół godzinie, wtedy zawijając go w folię musimy uważać, aby na zewnątrz znalazła się strona błyszcząca.
2. Folia idealnie sprawdzi się przy prasowaniu. Umieszczając ją pod pokryciem deski, skróci czas prasowania, ponieważ ciepło zostanie szybciej rozprowadzone. A jeżeli mamy brudne od spodu żelazko, wystarczy nim przejechać po kawałku folii.

3 komentarze:

  1. Podobno związki z folii aluminiowej przenikają do żywności.

    OdpowiedzUsuń
  2. "Jeśli natomiast chcemy zabezpieczyć upieczonego np. kurczaka, aby był jeszcze ciepły po pół godzinie, wtedy zawijając go w folię musimy uważać, aby na zewnątrz znalazła się strona błyszcząca." a własnie że odwrotnie. Błyszczącą do środka żeby kurczak nie oddawał ciepła. Jezeli damy blyszczaca Na zewnątrz to ochronimy kurczaka przed bardzo niskimi temperaturami ale temperatura pokojowa krzywdy mu nie zrobi. Minus jest taki dania blyszczacej do srodka ze pomimo tego iz kurczak bedzie cieply to ciagke paruje i jezeli zalezy nam na chrupiacej skorce to sie zawiedziemy.

    OdpowiedzUsuń