piątek, 5 lutego 2016

Dorsz z ryżem i warzywami

Niskokaloryczne danie obiadowe.



Składniki:
70dag filetów z dorsza
sól, pieprz
sok z cytryny
curry
słodka papryka
koperek
2 marchewki
2 dymki ze szczypiorkiem
2 łyżki masła
20dag ryżu (ja użyłam ryżu brązowego)
20dag zielonego groszku
2 szklanki bulionu
Przygotowanie:
1. Filety opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. 
2. Marchewki i cebulę obrać, pokroić na plastry, szczypior posiekać. Na maśle zeszklić cebulę i szczypior, wsypać ryż, podsmażyć mieszając. Włożyć plastry marchewki, groszek, przyprawić solą, pieprzem, curry i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Na ryżu ułożyć kawałki ryby, dusić pod przykryciem jeszcze 10 minut. Gotowe danie posypać koperkiem i słodką papryką.

Jeśli wolisz rybę z chrupiącą skórką to oprósz kawałki dorsza mąką i usmaż z obu stron na oleju (ja zrobiłam w ten sposób).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz