środa, 24 lutego 2016

Kurczak z warzywami

Ryż z kurczakiem w warzywach.
Składniki:

  • 250g ryżu
  • 1 filet podwójny z kurczaka
  • 1 por
  • 1 papryka czerwona
  • 200g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki oleju
  • szklanka bulionu drobiowego
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • gałka muszkatołowa


Przygotowanie:
1. Filet pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem, ziołami. Przykryć i odstawić do lodówki na godzinę. 
2. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. 
3. Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, por pokrojony w talarki i pieczarki pokrojone w plasterki. Wszystko razem poddusić aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Zdjąć z ognia.
4. Roztopić 2 łyżki masła, dodać mąkę, wymieszać. Następnie ciągle mieszając wlewać mleko i bulion. Gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
5. Przygotowanym sosem zalać warzywa z kurczakiem i wymieszać. Danie podawać z ryżem.


3 komentarze: