wtorek, 16 lutego 2016

Kuskus z kurczakiem

Kolorowe danie z kuskusem.


Składniki:
  • 40dag filetu z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • seler naciowy (6 pędów)
  • 2 marchewki
  • czerwona papryka
  • mała cukinia
  • 2 cebule
  • kawałek imbiru
  • olej
  • kasza kuskus
  • sól,pieprz




Przygotowanie:
1.Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Oprószyć przyprawą do kurczaka, odstawić na 15 minut pod przykryciem. 
2. Warzywa umyć, obrać, pokroić w zapałkę, a cebulę w krążki. Imbir pokroić na cienkie paseczki.
3. Mięso zrumienić na oleju. Dodać cebulę i imbir, przez chwilę podsmażyć. Następnie włożyć warzywa, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić na małym ogniu aż warzywa będą miękkie (ale chrupiące). Doprawić solą i pieprzem. 
4. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Warzywa podawać z kaszą.

Do potrawy pasuje każde chude mięso, którego nie trzeba długo dusić (schab, polędwiczki, filet z indyka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz