piątek, 26 lutego 2016

Makaron tagliatelle z sosem na ostro

Pikantny sos do makaronów i nie tylko. 

Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu tagliatelle
  • 1 cebula
  • 40dag mieszanego mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • po puszce fasoli czerwonej i kukurydzy 
  • olej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki
  • szczypta chili 
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • sól, pieprz



Przygotowanie:
1. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso, smażyć około 5 minut często mieszając. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, smażyć przez kolejne 5 minut. Wrzucić osączone z zalewy fasolkę i kukurydzę. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić pikantnie: solą, pieprzem, papryką i odrobiną chili (można ewentualnie podlać odrobiną wody lub bulionu). Przykryć i dusić około 10 minut. 
2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 
3. Gotowym sosem polać makaron. Można posypać startym żółtym serem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz