poniedziałek, 29 lutego 2016

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Nie zawsze przepadałam za szpinakiem, ale odkąd go spróbowałam to co jakiś czas staram się przygotowywać dania właśnie z nim w roli głównej. Moją dzisiejszą propozycją jest makaron z wyżej wspominanym warzywem, pieczarkami i z dodatkiem piersi z kurczaka oraz sera gorgonzola, który nadaje potrawie wyjątkowy smak. Polecam dla fanów szybkich i smacznych obiadów! ;)
Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu tagliatelle
  • 1 opakowanie (250g) szpinaku świeżego (ewentualnie mrożony)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g sera gorgonzola
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie: 
1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić solą (delikatnie) i pieprzem. Zrumienić na łyżce oleju. Przełożyć na talerz. 
2. Na patelnię włożyć masło i pokrojony w kostkę czosnek. Trochę podsmażyć. Dodać pokruszony ser i stopić. Następnie włożyć szpinak. Lekko poddusić. Podlać śmietanką i dodać kurczaka. Połączyć, wymieszać i poddusić, aby płyn lekko odparował i powstał delikatny sos. Doprawić pieprzem (ewentualnie solą, ale niekoniecznie, ponieważ ser jest słony). 
3. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Podawać z przygotowanym wcześniej szpinakiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz