wtorek, 2 lutego 2016

Omlet ziołowy

Prosty w wykonaniu- omlet ziołowy. 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 10dag żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 2 pomidory
  • oregano, bazylia, tymianek
  •  koperek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Czosnek przecisnąć przez praskę. Białka wymieszać ze szczyptą soli i ubić na sztywno. Ostrożnie połączyć z żółtkami. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, czosnek i zioła. Ciasto przyprawić solą i pieprzem.
2. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła. Wlać ciasto, równomiernie rozprowadzić, posypać startym żółtym serem. Przykryć i smażyć na małym ogniu około 15 minut (aż masa omletowa dobrze się zetnie). Podawać z pokrojonymi pomidorami i zieloną sałatą, posypać koperkiem. Można dodać inne warzywa, wedle uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz