czwartek, 4 lutego 2016

Oponki serowe

Mamy obecnie karnawał i w tym okresie królują różnego rodzaju pączki, pączusie, faworki i oponki. Te ostatnie robi się z dodatkiem sera. Są one smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną i robi się je bardzo szybko. Dlatego nie są tak pracochłonne jak te tradycyjne pączki drożdżowe. Oprószone cukrem pudrem są po prostu przepyszne. Ja je uwielbiam! A wy? ;)

Składniki:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 2-3 szklanki mąki pszennej
  • 500g półtłustego twarogu (najlepiej zmielonego)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na miękkie, nieklejące ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5cm i wycinać oponki, np. przy pomocy szklanki i kieliszka. Pozostałe ciasto można z powrotem zagnieść i rozwałkować. 
2. Przygotowane oponki wrzucamy na głęboki, rozgrzany olej, smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie osuszamy z tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypujemy obficie cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam oponki :)
    Zapraszam do mnie http://kuchniaumamy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają! jeszcze nigdy nie robiłam oponek!!!
    także zaprasza-dopiero zaczynam ;-)
    http://zeberkowekucharzenie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń