środa, 10 lutego 2016

Roladki z serem feta

Jednym z popularniejszych dań w polskiej kuchni są różnego rodzaju roladki, czy to drobiowe czy wieprzowe zrazy. Sposobów na ich przygotowanie jest multum, a pomysły nigdy się nie kończą. Każdy robi je według uznania i z ulubionymi dodatkami. Ja dzisiaj przygotowałam takie danie z użyciem suszonych pomidorów i sera feta. Dodane świeże liście bazylii podkreślają jego wyjątkowy smak. A wy jak przygotowujecie roladki? ;)

Składniki:
  • podwójny filet z kurczaka
  • około 50g sera feta
  • świeże listki bazylii (około garści)
  • około 6 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • świeżo mielona sól ziołowa
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
1. Filet z kurczaka opłukać, osuszyć, a następnie podzielić mięso na 2 porcje. Każdą połówkę filetu delikatnie rozbić. Rozbite mięso oprószyć świeżo zmieloną solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
2. Na tak przygotowane, rozbite i oprószone przyprawami mięso kurczaka wyłożyć świeżo oberwane z gałązek listki bazylii. Listki ułożyć koło siebie ciasno, ale tak, by utworzyły pojedynczą warstwę.
3. Ser feta pokroić w słupki, a osączone dokładnie z oleju suszone pomidory pokroić w cienkie paski. Tak przygotowany ser oraz pomidory ułożyć naprzemiennie na listkach bazylii.
4. ,Mięso z farszem zawinąć, formując dwie spore roladki. Gotowe roladki smażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Usmażone porcjować delikatnie, krojąc mięso pod lekkim skosem. Podaję ze surówką warzywną.

1 komentarz:

  1. Zapraszamy do tworzenia nowej grupy: https://www.facebook.com/groups/1680183622220912/

    OdpowiedzUsuń