środa, 17 lutego 2016

Surówka warzywna z serem feta

Często organizując przyjęcia rodzinne lub po prostu spotykając się ze znajomymi przygotowuję surówkę na bazie sałaty lodowej z dużą ilością innych surowych warzyw oraz gotowanych na twardo jajek z dodatkiem sera feta. Jest to świetny dodatek do tłustych dań mięsnych i wędlin, ale solo z dodatkiem sosu czosnkowego lub polana sosem winegret też smakuje wyśmienicie! Polecam wypróbować, a na pewno was nie zawiedzie. ;)

Składniki:
  • 1 sałata lodowa
  • 3 pomidory
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule czerwone
  • 1 ogórek zielony
  • kilka rzodkiewek
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • kostka sera feta

Przygotowanie:
1. Warzywa umyć. Sałatę postrzępić rękoma na kawałki. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w talarki. Ogórka i rzodkiewkę pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paski. 
2. Do miski włożyć trochę sałaty, następnie warstwowo układać warzywa i ser pokrojony w kostkę. Znowu warstwa sałaty i warzyw. Na wierzch ułożyć sałatę i jajka pokrojone w ósemki. 
3. Surówkę podaję z sosem winegret lub czosnkowym.


5 komentarzy:

  1. Proste i szybkie danie. Uwielbiam tego tupu salateczki. Pycha. ;)) i do tego zjawiskowo podane.

    www.smaczniezdrowoblog.wordpress.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyglada i pewnie była smaczna.

    Ps. zostaję u ciebie

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś mi się letni grill skojarzył, świetnie by do karkóweczki lub kiełbaski taka sałatka pasowała.

    OdpowiedzUsuń
  4. Polewa pani sałatkę sosem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, sos podaję oddzielnie ;) ewentualnie można polać, ale przed podaniem na stół

      Usuń