sobota, 20 lutego 2016

Zapiekane kotlety schabowe

Schab to obok karkówki jedno z popularniejszych gatunków mięsa wykorzystywanych w naszej kuchni. Przyrządzamy go w sposób tradycyjny, czyli w panierce i smażymy na oleju lub smalcu, ale też robimy z niego różnego rodzaju roladki i pieczenie. Niektórym z nas może już się przejadły te propozycje, więc proponuję wykorzystać mój przepis na kotlety schabowe zapiekane z serem i majonezem. Przyrządzone w ten sposób mięso jest miękkie i soczyste! ;)
Składniki:
  • 6 kotletów schabowych
  • 2 nieduże cebule
  • 20 dag pieczarek
  • 3-4 korniszony
  • 20 dag startego żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego


Przygotowanie:
1. Kotlety rozbić, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Wstawić do lodówki na 30 minut.
2. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na łyżce masła aż odparują. Doprawić solą i pieprzem.  Cebulę pokroić w półkrążki, a ogórki w kostkę.
3. Kotlety ułożyć w żaroodpornym, posmarować musztardą i ketchupem. Przykryć cebulą, ogórkami i pieczarkami. Na wierzchu rozsmarować ser wymieszany z majonezem. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C. na około 40 minut. Przed końcem pieczenia można odkryć, żeby potrawa z wierzchu się zarumieniła.

4 komentarze:

  1. zachęcający przepis,chyba go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować!😉

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo kreatywne podejście do kotletów schabowych :) pracochłonne ale super!

    OdpowiedzUsuń