piątek, 25 marca 2016

Babka wielkanocna

Założę się, że każdy robi na Wielkanoc babkę. Co roku jakichś nowych przepisów, których jest sporo i ciężko wybrać ten właściwy. Mój dołącza do tej kolekcji i mogę szczerze zapewnić, że wybierając mój pomysł na babkę na pewno was on zawiedzie. Przygotowuję ją nie tylko z okazji świąt, ale też gdy mam po prostu na nią ochotę, ponieważ jest bardzo pyszna. Gorąco polecam! 



Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 250g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny



Przygotowanie: 
1. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka, cukier i margarynę zmiksować na puszystą masę. Miksując dodać kartoflankę, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem i sok z cytryny, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. 
2. Formę do babki wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą lub mąką. Ciasto wyłożyć do przygotowanej foremki. 
3. Babkę piec 50 minut w temperaturze 180st.C. (do suchego patyczka)
4. Upieczoną babkę można polać lukrem i udekorować migdałami i suszonymi owocami lub posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz