czwartek, 10 marca 2016

Jajecznica z brokułami

Tradycyjną jajecznicę robi się przeważnie na wędlinie lub kiełbasie. Jest ona wtedy dość tłusta, dlatego ja proponuję zrobić ją bez nadmiaru tłuszczu, ale za to z warzywami. Sądzę, że w moim wydaniu jest ona mniej kaloryczna i zdrowsza :) Można ją podawać z ciemnym pieczywem i pyszną surówką na kolację i nie tylko.
Składniki:
  • 1 nieduży brokuł
  • 4 jajka
  • kostka serka topionego kremowego
  • sól, pieprz
  • cebula
  • 2 łyżki masła


Przygotowanie:
1. Brokuł podzielić na różyczki, opłukać i blanszować 5 minut w osolonej wodzie. 
2. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić obraną pokrojoną w plasterki cebulę. 
3. Jajka wybić do miseczki. Dodać rozdrobniony serek topiony. Roztrzepać widelcem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku i wlać masę jajeczną na patelnię do cebuli. Smażyć, od czasu do czasu mieszając. Gdy jajecznica zacznie gęstnieć, dodać różyczki brokuła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz