czwartek, 17 marca 2016

Kremowy bananowiec

Jest to jedno z pierwszych moich ciast bez pieczenia, jakie przygotowałam. Szczerze mówiąc bardziej je polubiłam niż te pieczone, gdyż przygotowanie jest o wiele łatwiejsze. Moją kolejną propozycją na tego rodzaju ciasto jest bananowiec. Powinien się on każdemu udać i nie ma obawy, że biszkopt nie wyrośnie lub się spali. Smakuje wyśmienicie i bardzo polecam. A wy próbowaliście już bananowca? ;)
Składniki na blachę o wymiarach 25x25cm.
Składniki:
  • 35dag herbatników
  • 4 szklanki mleka
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 20dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 banany
  • 2 galaretki pomarańczowe



Przygotowanie:
1. 3 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozrobić budynie i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić, by wystygło. 
2. Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Odstawić do ostudzenia. 
3. Miękkie masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu, ciągle ucierając. 
4. Na dnie blaszki wyłożyć warstwę herbatników. Posmarować ją 1/3 kremu i poukładać plasterki banana, przykryć następną warstwą herbatników i tak samo ułożyć kolejną warstwę. Na wierzchu ciasta ułożyć plasterki banana i zalać tężejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto wstawić na noc do lodówki.

7 komentarzy:

  1. wygląda apetycznie :)

    naszlakusmaku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam��jakie najlepiej wybrac herbatniki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam��jakie najlepiej wybrac herbatniki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam- banany z delikatnym kremem budyniowym, cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czasem pytania beznadziejne. Jakie herbatniki. Ku@a normalne. A banany jakie mają być? Bardziej skrzywiene czy te bardziej proste?

    OdpowiedzUsuń