sobota, 5 marca 2016

Kurczak z ryżem

Danie jednogarnkowe.

Składniki:
  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 20dag ryżu
  • 2 cebule
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 brokuł
  • 1l bulionu drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • ostra papryka w proszku
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz
  • 4 łyżek oliwy


Przygotowanie:
1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski lub kostki. Natrzeć solą i pieprzem. Czosnek i cebulę obrać, grubo posiekać. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, usmażyć mięso na rumiano. Następnie dodać posiekany czosnek i cebulę. Smażyć 2 minuty. 
2. Papryki umyć, oczyścić, pokroić w paski, dodać do mięsa. Dosypać ryż oraz szczyptę kurkumy. Krótko podsmażyć, wlać bulion. Dusić aż ryż wchłonie płyn (około 20 minut). 5 minut przed końcem dodać pokrojony w różyczki brokuł. Całość doprawić solą i pieprzem, oprószyć ostrą papryką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz