poniedziałek, 14 marca 2016

Kurczak zapiekany z serem

Filet z kurczaka w sosie serowo-ziołowym. 
Składniki:

  • 1 podwójny piersi z kurczaka
  • 100g sera pleśniowego lub serka śmietankowego z ziołami
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • świeża bazylia
  • 1 łyżka masła
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Mięso opłukać, pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ułożyć w natłuszczonej masłem żaroodpornej formie i piec 10 minut w temperaturze 180st.C. 
2. Ser pokruszyć, wymieszać z mlekiem, jajkiem, posiekaną cebulą, bazylią i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Tak przygotowanym sosem zalać mięso i zapiekać jeszcze 20-30 minut. 
3. Podawać z ryżem lub pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz