czwartek, 14 kwietnia 2016

Brokuły w cieście

Brokuły zazwyczaj przyrządzałam podobnie jak kalafior: ugotowane podawałam z bułką tartą podsmażoną na masełku. Dzisiaj jednak zrobiłam z nich pyszną przekąskę. Całego brokuła podzieliłam na pojedyncze różyczki, które po ugotowaniu i obtoczeniu w cieście piwnym usmażyłam na patelni. Całość podałam z sosem tysiąca wysp, pycha! ;)
Składniki:
  • duży brokuł lub 2 małe
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • 10dag jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 120ml gęstej śmietany
  • tabasco
  • olej do głębokiego smażenia


Przygotowanie:
1. Brokuły podzielić na małe różyczki. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować 5 minut. Odcedzić na sicie. Przelać zimną wodą i pozostawić aby dobrze ociekły.
2. Przygotowanie sosu. W miseczce zmieszać jogurt ze śmietaną i ketchupem. Doprawić solą, pieprzem i tabasco. 
3. Jajka zmiksować z mąką i piwem oraz szczyptą soli i gałki muszkatałowej. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W płaskim i szerokim rondlu rozgrzać olej. Różyczki brokułu maczać w cieście i kłaść na gorący olej. Smażyć na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
4. Usmażone brokuły podawać z przygotowanym sosem. 

1 komentarz: