sobota, 23 kwietnia 2016

Ciasto Lion

Wszyscy znają i lubią batoniki Lion'a. Z ich dodatkiem możemy przygotować pyszne ciasto o smaku zbliżonym do kultowych wafelków. Zrobienie ciasto zajmuje nam około 30 minut, później należy je włożyć do lodówki na klika godzin albo najlepiej na całą noc, aby herbatniki zmiękły. Po upływie tego czasu możemy z powodzeniem podawać ciasto na przyjęciach rodzinnych i nie tylko :)
Przepis znalazłam na blogu Kulinarne przeboje.
Składniki na blaszkę o wymiarach 25x25cm.
Składniki:
  • ok. 350g herbatników maślanych
  • 3 batony Lion XL 
  • 500g serka mascarpone 
  • 1 puszka kajmaku
  • 660 ml śmietany kremówki
  • 3 opakowania śmietan-fix'ów
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 70g mlecznej czekolady

Przygotowanie:
1. Spód blachy wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć warstwę herbatników, a na niej rozprowadzić masę kajmakową (jeżeli kajmak jest za gęsty, wstawić puszkę do garnka z gorącą wodą i delikatnie podgrzewać; 2 czubate łyżki kajmaku pozostawić do środkowej warstwy ciasta). Przykryć kajmak drugą warstwą herbatników.
2. Batoniki posiekać na kawałki. Do miski włożyć serek mascarpone, dodać pozostały kajmak i posiekane batoniki.Wszystko razem dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na herbatniki i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. 
3. Śmietanę schłodzić w lodówce, a następnie ubić na sztywno. Dodać do niej śmietan-fix i cukier puder. Miksować krótką chwilę, do połączenia składników. Śmietanę przełożyć na ciasto, wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego!

3 komentarze: