środa, 6 kwietnia 2016

Gulasz drobiowy z pieczarkami

Filet z kurczaka w sosie ziołowo-pieczarkowym.
Składniki:

  • 80dag filetu z kurczaka
  • 1 cebula
  • 20dag pieczarek
  • 20dag mrożonego groszku
  • 200ml drobiowego bulionu
  • 150ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki oleju
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz



Przygotowanie:
1. Kurczaka umyć, pokroić na większe kawałki, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstawić na 15 minut do lodówki. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w paski. 
2. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim kurczaka na złoty kolor ze wszystkich stron. Wyjąć kurczaka z patelni, na tym samym tłuszczu zeszklić cebulkę, następnie dodać pieczarki i chwilę podsmażyć. Dołożyć kurczaka, groszek i podlać bulionem. Dusić około 10-15 minut aż groszek i kurczak będą miękkie. Pod koniec duszenia dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, odparować aż powstanie kremowy sos. 
3. Gulasz można podawać z kaszą, ryżem lub makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz