poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Gulasz wieprzowy z papryką

Jeżeli ma się w domu męża typowego mięsożercę to od czasu do czasu trzeba mu przygotować coś konkretnego na obiad. Nie musi to być sztuka mięsa czy tradycyjny schaboszczak, ale danie zawierające mięso. Takim daniem może być gulasz zawierający sporo mięsa wieprzowego, a dodatek papryki i ajwaru sprawia, że jest on lekko pikantny i rozgrzewający oraz sycący. Podany na obiad z dodatkiem ziemniaków czy kaszy na pewno zaspokoi apetyt każdego mężczyzny i nie tylko! ;)
Składniki:
  • 80 dag łopatki
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki ajwaru lub pasty paprykowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz 
  • słodka i ostra papryka
  • natka pietruszki



Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę. Lekko oprószyć solą i mąką. 
2. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Następnie przełożyć do rondelka. Na tym samym tłuszczu obsmażyć mięso ze wszystkich stron, następnie przełożyć do garnka z cebulą, zalać bulionem warzywnym i dusić na małym ogniu około 30 minut. Dołożyć ajwar i koncentrat, wymieszać i dusić dalej aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodać pokrojoną czerwoną paprykę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i dusić jeszcze około 10 minut. 
3. Gulasz posypany natką pietruszki można podawać z kaszą lub pieczywem, ewentualnie ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz