poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Sernik ''Złota rosa''

Ja i moja rodzina przepadamy za wszelkimi sernikami, dlatego gdy mam czas to staram się przygotowywać coś pysznego i za każdym razem w innej wersji. Sernik dzisiejszy jest o tyle ciekawy, że na jego powierzchni pojawiają się złote kropelki imitujące rosę i właśnie stąd pochodzi jego nazwa. Ciasto samo w sobie rozpływa się w ustach i po zjedzeniu jednego kawałka ma się od razu ochotę na kolejny! ;)
Składniki na blachę 24x38cm.
Pojemność szklanki 250 ml.
Składniki:
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka (białka pozostawić na wykończenie ciasta)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny "Kasia"
Ser:
  • 4 całe jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 90dag sera mielonego
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 cytryna (sok)
  • 2 budynie śmietankowe 
Wykończenie ciasta:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru


Przygotowanie:
1. Przygotować ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i margarynę, przesiekać. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Zawinąć w woreczek i włożyć do lodówki na 15 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wykleić dokładnie blachę (dno i brzegi).
2. Wszystkie składniki na masę serową zmiksować. Wylać na blachę z ciastem, piec 45-50 minut w temperaturze 180st.C. Po 20 minutach temperaturę zmniejszyć do 160 st.C.
3. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem 1/2 szklanki cukru. Wyłożyć na upieczone ciasto i piec jeszcze około 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. W tym czasie na serniku pojawią się złote kropelki, czyli "złota rosa".


8 komentarzy:

  1. sernikom mówię TAAAAAK :)
    uwielbiam i równie często piekę!

    pozdrawiam,
    Kaśka
    --------------------

    zapraszam do siebie
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. No ja pierdzielę lubię sernik bardzo..ale takiego jeszcze nie...Będę piekł to pewne...Dzięki za przepis... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam mam pytanie ten ser to chudy,półtłusty czy z wiaderka? Wygląda bardzo apetycznie😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja używam z wiaderka z firmy "President" ;) dziękuję

      Usuń
  5. Takiego przepisu szukalam👍 spadla mi Pani z nieba 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ser z wiaderka to dawać mleko jak tak to ile.?

    OdpowiedzUsuń