czwartek, 21 kwietnia 2016

Zasady dotyczące grillowania

Zbliża się okres grillowania, więc postanowiłam zamieścić kilka uwag na ten temat. :)



1. Wybierając mięso na grill, musimy pamiętać, by było ono lekko tłuste, gdyż podczas grillowania mięso bardzo wysycha. 
2. Starać się kłaść na ruszt kawałki mięsa o grubości 2-2,5cm. Grubsze wymagają zbyt długiego pieczenia, przez co więcej w nich będzie szkodliwych substancji. 
3. Mięso należy najpierw zamarynować. Zawarty w marynatach olej rozluźni tkanki mięsa, ułatwiając wnikanie w nie ziół i przypraw, a te odpowiednio dobrane nie tylko nadadzą potrawom aromat, ale również zredukują powstanie szkodliwych substancji. Do marynaty warto sięgnąć po rozmaryn, tymianek, oregano, bazylię, cebulę oraz czosnek. 
4. Mięso najlepiej piec na aluminiowych tackach.
5. Potrawy z grilla najlepiej podawać w towarzystwie warzyw- surowych, ale mogą być też grillowane. 
6. Grillując, przypiekamy mięso na żarze a nie na żywym ogniu. Im krócej się mięso piecze, tym lepiej. Mięso zdejmujemy z rusztu zanim będzie miało przypaloną skórkę, ponieważ w niej może znajdować się wiele niezdrowych substancji. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz