niedziela, 15 maja 2016

Ciasto z rabarbarem

Do przygotowania ciasta tego typu można wykorzystać dowolne owoce sezonowe. Często przygotowuję je z wiśniami, porzeczkami czy śliwkami. Jest to przepis na jedno z najprostszych ciast, a mimo to doskonale pasuje do rodzinnych spotkań przy kawie.  Na dzisiaj przygotowałam owe ciasto z rabarbarem, które z pewnością każdemu się uda i będzie smakować. Polecam! :) 

Składniki na blaszkę o wymiarach 38x24 cm.
Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 80dag rabarbaru
  • cukier waniliowy
  • masło lub margaryna do wysmarowania formy
Kruszonka:
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 kostki masła lub margaryny


Przygotowanie:
1. Składniki na kruszonkę zagnieść, włożyć do woreczka foliowego i schłodzić.
2. Rabarbar obrać, pokroić na nieduże kawałki. Wymieszać z cukrem waniliowym. 
3. Pozostałe składniki włożyć do miski i kulą wymieszać na jednolitą masę. Blaszkę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Wierzch ciasta posypać rabarbarem. Na rabarbar położyć rozdrobioną kruszonkę.
4. Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 180st.C. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam ciasta na maślance. Muszę spróbować z rabarbarem ;)

    OdpowiedzUsuń