poniedziałek, 23 maja 2016

Udka pieczone z czosnkiem

Wyśmienite jednogarnkowe danie na obiad.


Składniki:
  • 6 udek z kurczaka
  • 2 małe cebule
  • główka czosnku
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie


Przygotowanie:
1. Udka umyć, wytrzeć do sucha. Natrzeć solą, posypać pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą. Cebulę pokroić w piórka, a pomidory w ćwiartki. Koncentrat pomidorowy wymieszać z bulionem, czosnek obrać i pokroić na plasterki. 
2. Kurczaka obłożyć pomidorami, cebulą i plasterkami czosnku. Podlać bulionem z koncentratem. Całość lekko posypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 
3. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210st.C. i piec około 45-50 minut. W czasie pieczenia, mięso często podlewać sosem z dna naczynia.
4. Tak przygotowane danie podawać z ziemniakami z wody lub kaszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz