niedziela, 12 czerwca 2016

Kotlety z indyka w migdałach

Jedną z bardziej znanych potraw w naszej kuchni jest tradycyjny schabowy w panierce. Każdy od czasu do czasu takiego schaboszczaka sobie lubi zjeść, ale podobne kotlety można również zrobić z kurczaka czy indyka. Dzisiaj właśnie proponuję przygotowanie pysznych kotletów drobiowych w panierce z bułki tartej z dodatkiem płatków migdałowych. :)

Składniki:
  • 60dag filetu z indyka lub kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • curry
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • koperek


Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pociąć w plastry. Rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na kilka minut.
2. Bułkę tartą wymieszać z migdałami i curry.
3. Mięso obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach i tartej bułce z migdałami. Tak przygotowane kotlety smażymy na oleju wymieszanym z łyżką masła na złoty kolor.
4. Kotlety posypać koperkiem i podawać z surówką i kaszą lub frytkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz