środa, 31 sierpnia 2016

Gulasz mięsno-warzywny

Gulasz to potrawa stosunkowo prosta w przygotowaniu i niewymagająca dużych zdolności kulinarnych. Moi domownicy lubią gulasze, dlatego przygotowuję je dosyć często. Jest to danie, które można podawać na różne sposoby: z makaronem, z kaszą, z ziemniakami lub po prostu z pieczywem. 
Składniki:
  • 800g łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • kawałek selera
  • 2 pietruszki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • olej
  • natka pietruszki


Przygotowanie:
1. Łopatkę opłukać, pokroić w niewielką kostkę. Oprószyć pieprzem, solą, obiema paprykami. Posypać mąką, wymieszać. 
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zrumienić. Przełożyć cebulę do garnka.
3. Na tej samej patelni podsmażyć mięso, aby nabrało złocistego koloru. Przełożyć do garnka z cebulą. 
4. Mięso zalać niewielką ilością wody (około szklanka) i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
5. Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paseczki. Wszystko dodać do mięsa, wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Dusić około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną. 
6. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz