poniedziałek, 5 września 2016

Papryka marynowana

Często robię różnego rodzaju przetwory. Przygotowanie ich samodzielnie na pewno da nam satysfakcję, gdyż nie musimy zaopatrywać się w te kupne, a nasze domowe z pewnością będą smaczniejsze i zdrowsze. Moją propozycją jest papryka marynowana, która gości w mojej kuchni już od dawna. Wykorzystuję ją do kanapek, surówek, jak i do dań na gorąco. Każdemu z osobna polecam zrobienie własnych przetworów, satysfakcja gwarantowana! 
Składniki:
  • 1kg papryki
  • 1 cebula
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz w ziarnach
Zalewa:
  • 1/2 szklanki octu
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
  • oliwa z oliwek


Przygotowanie:
1. Zagotować wodę z octem, solą i cukrem, pozostawić do przestudzenia.
2. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki.
3. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki.
4. Na dnie umytych słoików ułożyć po 2-3 półplasterki cebuli, liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego i 3 ziarenka pieprzu. Do słoików powkładać kawałki papryki, zalać przestudzoną zalewczą i dodać po łyżce oliwy.
5. Słoiki pozakręcać i gotować około 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz