niedziela, 25 września 2016

Placki z cukinii

Na pewno wszyscy znają tradycyjne placki ziemniaczane, jednak z czasem mogą się one znudzić i warto pomyśleć o przygotowaniu czegoś nowego. Dzisiaj właśnie wpadłam na pomysł zrobienia placków z cukinii. Robi je się podobnie jak te tradycyjne, gdyż cukinie też trzeba zetrzeć na tarce, odsączyć nadmiar płynu, dodać pozostałe składniki i wymieszać, a następnie usmażyć i podawać z dodatkami wedle uznania. Są one delikatne, lekkie i szybkie w przygotowaniu. 
Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 6 łyżek mąki
  • ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 130g sera feta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
1. Cukinie dokładnie umyć, odciąć końcówki, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach (jeśli cukinie mają nasiona to należy je usunąć, ja cukinii nie obieram). Startą masę włożyć do sitka, posypać szczyptą soli, odstawić na 10-15 minut, aby ściekł nadmiar soku. 
2. Masę przełożyć do miski, dodać jajko i ser, doprawić pieprzem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do masy z cukinii. Wszystko razem wymieszać z mąką. 
3. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać masę i smażyć placki z obu stron na złoty kolor.
4. Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać ze śmietaną lub posypane koperkiem.


1 komentarz:

  1. Ale świetnie wyglądają! Zapraszam na swój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń