poniedziałek, 12 września 2016

Roladki drobiowe z farszem marchwiowym

Takie roladki można przyrządzać na różne sposoby. Ja zrobiłam farsz z marchewki i pora, z dodatkiem sera feta. Jest to danie proste do przygotowania i smaczne. Bardzo polecam jako danie obiadowe lub na kolację z dodatkiem surówki.
Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3 marchewki
  • kawałek pora
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • 1/4 kostki sera feta
  • łyżka mąki
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Marchewkę obrać, potrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w półplasterki. Ząbek czosnku obrać, posiekać.
2. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać czosnek, lekko podsmażyć, następnie wrzucić marchew, podsmażyć. Można podlać małą ilością wody. Dodać por. Chwilę poddusić, aż marchew będzie miękka. Następnie dodać ser, doprawić pieprzem i delikatnie solą, ponieważ ser jest słony. Chwilę poddusić do rozpuszczenia sera. 
3. Pierś z kurczaka podzielić na pół, następnie każdą część przekroić w poprzek (nie do końca, aby powstał duży płat mięsa). Rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć pieprzem i solą.
4. Na każdym płacie mięsa ułożyć farsz i zawinąć roladki. Następnie obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. 
5. Tak przygotowane roladki smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie przykryć i dusić około 5 minut, aby mięso doszło w środku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz