czwartek, 15 września 2016

Szarlotka z migdałami

Słodziutkie, delikatne, wyjątkowo kuszące pachnące, po prostu rozpływa się w ustach.
Przepisów na szarlotkę jest sporo. Można ją piec na cieście francuskim, drożdżowym lub kruchym. Podobnie jest z przyrządzaniem jabłek. Można je piec surowe, pokrojone w plastry czy cząstki, albo dusić z cukrem lub budyniem. Ja zrobiłam szarlotkę na kruchym cieście z dodatkiem prażonych migdałów. Jabłka udusiłam z cukrem i z bananami. Ciasto wyszło pyszne i pachnące.
Składniki na blachę o wymiarach 36x24cm.
Składniki:
Do nadzienia:
  • 1 i 1/2kg jabłek
  • 2 banany
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
Do ciasta:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • tłuszcz i bułka tarta do blachy
  • cukier puder do posypania (ewentualnie lukier)


Przygotowanie:
1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, dodać cukier i cukier waniliowy. Rozgotować. Pod koniec gotowania dodać obrane i rozgniecione banany. Ostudzić.
2. Migdały zrumienić na patelni, trochę odłożyć do dekoracji.
3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać schłodzoną, posiekaną margarynę. Wsypać cukier puder oraz zrumienione migdały. Wszystko przesiekać. Dodać jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść jednolite ciasto, podzielić na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15-20 minut.
4. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Jeden kawałek ciasta cienko rozwałkować i wylepić nim spód i brzegi blachy. Na cieście równomiernie rozsmarować masę bananowo-jabłkową. Rozwałkować drugi kawałek ciasta i przykryć nim masę, zlepić dokładnie brzegi.
5. Szarlotkę wstawić do piekarnia rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 60 minut. Wyjąć, wystudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem (lub polukrować) i udekorować odłożonymi migdałami.

1 komentarz: