piątek, 28 października 2016

Kluski ziemniaczane

Szare kluski ziemniaczane kojarzą się nam przeważnie z dzieciństwem. Podobnie jest u mnie w domu, ponieważ moja teściowa właśnie robiła takie kluski dość często. Przekazała mi swój przepis i w moim domu są także bardzo popularne. Jako dodatek do tej potrawy użyłam groszku z marchewką, ale smakują równie dobrze z duszoną kapustą kiszoną.
Składniki:

  • 1kg ziemniaków surowych
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 10-15dag wędzonej słoniny lub boczku
  • 1 cebula




Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyć, obrać, potrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć na lnianą ściereczkę i dokładnie odcisnąć. Powstały płyn pozostawić w miseczce na kilka minut, na dnie osadzi się skrobia. 
2. Ziemniaki umieścić w misce, dodać sól, jajko. Odlać wodę wyciśniętą z ziemniaków, a pozostałą na dnie naczynia skrobię przełożyć do miski z ziemniakami. Dodać mąkę, całość razem wymieszać do uzyskania gęstego ciasta. 
3. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Połowę masy ziemniaczanej przełożyć na talerz i dużą łyżką wrzucać kawałki ciasta do gotującej się wody (za każdym razem przed nabraniem ciasta zanurzyć łyżkę w gotującej się wodzie). Po około minucie przemieszać kluski w garnku. Gdy wypłyną na powierzchnie wody zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 5 minut. 
4. Kluski wybrać łyżką cedzakową i podobnie postąpić z drugą częścią ciasta. 
5. Słoninę pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię, wytopić tłuszcz. Do niego dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć do zrumienienia.
6. Ugotowane wcześniej kluski polać usmażoną cebulką ze słoniną.

14 komentarzy:

  1. nigdy nie odcedzam wody a dodaje ugotowane ziemniaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z UGOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW SA INNE KLUSKI.TE SĄ Z SUROWYCH

      Usuń
    2. Znam dwie wersje klusek z surowych ziemniaków. Jedne są bardziej pracochłonne, bo trzeba mocno (np.przez gazę) odcisnąć surową masę ziemniaczaną, dodać ugotowane ziemniaki, jajko itd. Z tego ciasta kula się dłońmi okrągłe kluski. Drugi jest szybki i tani to tzw. danie biedoty (tak mówił mój dziadek, który je robił lata temu) - tylko starte ziemniaki, mąka i sól (bez jajka). Trzeba sprawdzić, gotując jedną kluseczkę w garnuszku, czy się nie rozpadają. Jeśli tak - dodać mąki. Nabiera się łyżeczką ciasto i postępuje tak, jak ze zwykłymi kluskami kładzionymi, czyli tak jak w powyższym przepisie. :)

      Usuń
  2. To smak mojego dzieciństwa, skwarki ze słoniny jak najbardziej, ale kapusta do tego, to poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę koniecznie je zrobić.Zapomniałam o nich,a będąc dzieckiem uwielbiałam je ze skwarkami i zsiadłym mlekiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oddam trzy schabowe za jedną porcję klusek.

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas w domu mowilo sie na to " kluski swigane ", nigdy nie zrozumialam dlaczego, wojewodztwo poznanskie

    OdpowiedzUsuń
  6. Kluski są przepyszne robila je moja babcia pozniej mama. Ja tez robie. Z ugotowana kiszona kapusta są najlepsze. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja nie odcedzam ziemniaków po starciu.Dodaję mąkę pszenną i żytnią po połowie,trochę solę i wyrabiam łyżką drewnianą.Potem wykładam ciasto na mały talerzyk i po zanurzeniu łyżki w gorącej wodzie urywam po kawałku ciasto z talerzyka i wrzucam na wrzątek. Im mniejsze kluski tym lepsze.Robię je do rosołu i białego barszczyku.Wyśmienite są również z kapustą.Pozdrawiam i życzę smacznego.��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię podobnie, z tym że daję tylko jedną mąkę i kluski kładę na wodę łyżeczką. Pani ma chyba gęściejsze ciasto, skoro można je rwać po kawałeczku. :) Jakkolwiek by się je robiło, wszystkie są pyszne. :)

      Usuń
  8. Dobrze ze przypomnieliscie.dzisiaj je xrobie

    OdpowiedzUsuń