czwartek, 27 października 2016

Kotlety mielone ze szpinakiem

Szpinak to warzywo bogate w żelazo, jest źródłem wapnia i innych zdrowotnych składników wspomagających nasz organizm. Jego zaletą jest niska kaloryczność, reguluje również odkładanie się tłuszczu w organizmie. Ze względu na właściwości zdrowotne szpinaku warto po niego sięgać jak najczęściej. Ja dzisiaj zrobiłam zamiast tradycyjnych mielonych kotleciki z dodatkiem szpinaku. 
Składniki:

  • 500g mięsa mielonego najlepiej z łopatki
  • 1 mała cebula
  • 300g szpinaku
  • 50g sera feta
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju+ olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • słodka papryka



Przygotowanie:
1. Kajzerkę zalać mlekiem i odstawić by napęczniała.
2. Na patelni roztopić masło, dodać szpinak, jeden ząbek czosnku (obrany i przeciśnięty przez praskę). Szpinak podsmażyć do odparowania wody i dodać pokruszony ser feta. Chwilę jeszcze poddusić i doprawić pieprzem.
 3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. 
4. Mięso włożyć do miski, dodać przestudzoną cebulkę, wbić jajko, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Wycisnąć kajzerkę z mleka i dodać do mięsa. Drugi ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i dodać też do masy. Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
5. Następnie zrobić kotleciki. Na mokre dłonie wziąć porcję mięsa, rozpłaszczyć ją, na środek włożyć łyżkę szpinaku, następnie skleić brzegi i uformować kotlecik. W ten sposób postępować z resztą mięsa. 
6. Tak przygotowane kotleciki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 

1 komentarz:

  1. Zrobiłam, wyszły bardzo smaczne. Do środka oprócz szpinaku dodałam sera mozarella i zamiast smażyć, upiekłam w piekarniku. Rodzina była zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń