sobota, 15 października 2016

Kurczak w curry

Przyprawa curry jest mieszanką przypraw o charakterystycznym pikantnym aromacie, intensywnym zapachu i żółtej barwie. Jest jedną z najpopularniejszych przypraw w naszym rejonie. Stosuje się ją najczęściej do drobiu, wieprzowiny i baraniny. Jest również doskonałym dodatkiem do sosów, dań z ryżu i warzyw oraz przetworów. Od pewnego czasu chodził za mną kurczak w curry. Jadłam takie danie u koleżanki i bardzo mi przypadło do gustu. Wzięłam od niej przepis i postanowiłam zrobić w domu. Potrawa wyszła bardzo dobra i trafiła w gusta całej mojej rodziny. Mam nadzieję, że was również zaciekawi :)
Składniki:
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki (jedna zielona, jedna czerwona)
  • 20ml śmietanki 18%
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • sól, pieprz
  • szczypta chilli 


Przygotowanie:
1. Filet umyć, pokroić w paski lub w kostkę.
2. Z przypraw, miodu i 3 łyżek oleju zrobić marynatę. Pokrojone mięso obtoczyć w marynacie. Przykryć i odstawić na godzinę do lodówki.
3. Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek obrać, pokroić w paski. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.
4. Na rozgrzaną patelnię włożyć mięso i obsmażyć z wszystkich stron przez około 10 minut. Zdjąć z ognia.
5. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i podsmażyć. Następnie dodać czosnek i paprykę, dusić przez chwilę, aż papryka będzie miękka.
6. Podduszone warzywa przełożyć do kurczaka, dodać kukurydzę i śmietankę, wszystko razem wymieszać i dusić przez około 5 minut, aż powstanie gęsty sos.
7. Tak przygotowanego aromatycznego kurczaka podawać z kaszą lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz