czwartek, 6 października 2016

Kurczak z brzoskwiniami

Z pewnością nie ma wielu zwolenników mięsa z owocami, wiem to z własnego doświadczenia, ponieważ dopóki sama nie spróbowałam też do nich należałam. Dlatego dzisiaj postanowiłam i was zachęcić do zrobienia czegoś wyjątkowego. Połączenie kurczaka z brzoskwiniami jest mało spotykane, ale wyszła z tego smaczna potrawa i nie spodziewałam się takiego oryginalnego smaku. Mam nadzieję, że dzięki temu przepisowi polubicie łączenie mięsa z owocami! ;)
Składniki:
  • 4 pałki z kurczaka
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • sok z połowy cytryny
  • mały kawałek czuszki
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 brzoskwinie
  • 50g masła
  • koperek



Przygotowanie:
1. Mięso umyć, natrzeć solą, pieprzem i papryką. Następnie obsmażyć na oliwie na złoty kolor z każdej strony. Usmażone nóżki przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć płatkami masła, wlać bulion, sok z cytryny, dodać posiekaną czuszkę, miód i cynamon.
2. Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 40 minut.
3. Brzoskwinie umyć, przekroić, usunąć pestki i pokroić na cząstki. Na patelni rozgrzać pozostałe masło i obsmażyć pokrojone brzoskwinie. 
4. Pod koniec zapiekania naczynie odkryć, dodać podsmażone brzoskwinie. Piec jeszcze około 5 minut. Następnie posypać koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz