wtorek, 4 października 2016

Makaron z fasolką i kurczakiem

Mięso z kurczaka jest chude i delikatne, nie wymaga długiego smażenia i dlatego świetnie nadaje się do przyrządzania szybkich dań. W połączeniu z makaronem, kukurydzą i śmietanką kurczak smakuje wyśmienicie. Jeżeli ktoś lubi pikantniejsze potrawy, może doprawić szczyptą chili.
Składniki:
  • 400g makaronu kokardki
  • 1 filet z kurczaka
  • 200g fasolki szparagowej
  • 200ml śmietanki 30%
  • 100g startego żółtego sera
  • garść łuskanego słonecznika
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • sól, pieprz
  • papryka słodka, ostra
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, następnie odcedzić. 
2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem i paprykami. 
3. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. 
4. Na patelni rozgrzać i podsmażyć kurczaka. Następnie dodać ugotowaną fasolkę i makaron. Umyte pomidorki pociąć w ćwiartki i razem z kukurydzą dodać do składników na patelni. Całość zalać śmietaną, posypać słonecznikiem i podgrzewać przez około 5 minut. 
5. Przed podaniem danie posypać startym serem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz