wtorek, 18 października 2016

Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami

Zapiekanki to jedno z ulubionych dań moich domowników. Są proste do zrobienia i można do nich wykorzystać składniki, które akurat mamy w lodówce. Ponadto nadają się nie tylko na obiad, ale też na kolację. Większość dań tego typu doskonale smakują ze sosem czosnkowym domowej roboty, który przygotowałam tutaj :)
Składniki:

  • 250g makaronu świderki
  • 200g kiełbasy lub innej wędliny, którą mamy w lodówce
  • 300g pieczarek
  • 2 cebule
  • 200ml śmietanki 18%
  • 2 jajka
  • 100g startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła+ do wysmarowania formy
  • sól, pieprz
  • dowolne zioła


Przygotowanie:
1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.
2. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na dwóch łyżkach masła. Dusić do momentu odparowania wody, doprawić obficie pieprzem i posolić.
3. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Kiedy wędlina się trochę zrumieni, dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Doprawić solą i pieprzem.
4. Zawartość patelni połączyć z makaronem i pieczarkami. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
5. Śmietankę wymieszać z rozbełtanymi jajkami i serem, dodać ulubione zioła.
6. Sosem zalać zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C. na około 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć, aby zapiekanka zrumieniła się z wierzchu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz